Stévia sladká-(Stevia rebaudiana Bertoni L.)

Steviosid sa v mnohých krajinách na svete používa na sladenie potravín, nápojov, v cukrárstve, konzervárenskom priemysle, pri výrobe zubných pást a žuvačiek. Svojimi účinkami na ľudský organizmus sa stévia zaradila medzi pomocné alternatívne prírodné liečivá.





  • 4,20€

Stévia sladká-(Stevia rebaudiana Bertoni L.) / živé rastlinky, bylinky v kvetináči

 

Opis:

 

Patrí k čeľadi astrovité - Asteraceae.

 

Dorastá do výšky až pol metra. Jej drobné sýto zelené lístočky sú protistojné, kopijovité. Jemné úbory bielych kvetov vytvárajú koncové okolíky.

Už na prvý pohľad sa jedná o zaujímavú rastlinu. Stévia bola pôvodne jednoročnou rastlinou, ale rôznymi šľachtiteľskými postupmi sa zaradila medzi viacročné. Je prepracovaná technológia pestovania v jednoročnom aj vo viacročnom cykle a technológie vegetatívneho množenia.

Vo svojej pôvodnej domovine, ktorou sú Paraguaj, Brazília a Amanbayská hornatina, jej domorodci prisudzovali liečivé účinky, a to už v čase, keď Španieli, Portugalci a iní dobyvatelia ešte zďaleka nevstúpili na ich územie. Vyslúžila si teda označenie "liečivá bylina".

Z juhoamerického kontinentu, z oblastí okolo rieky Paraná, ktorá preteká územím Brazílie i Paraguaja, bola importovaná do ázijských krajín, kde sa jej výskumu a uvedeniu na trh venovali Japonci, Číňania, Indovia a Kórejci.

Neskôr si našla svoje miesto aj v Európe - v Nemecku, Bulharsku, Rusku ale aj u nás na Slovensku a v mnohých ďalších krajinách - USA, Thajsko, Vietnam a Filipíny. Dobre sa jej darí v nadmorskej výške od 200 do 600 m, mnohokrát rastie i vo veľmi vlhkej, až bahnitej pôde, ale úspešne sa začala pestovať aj v hornatejších oblastiach. Od čias, kedy sa začala pestovať v Európe, si zvykla na odlišné podmienky a úspešne sa adaptovala.

 

Keby nešlo o mimoriadne vnímanie pocitu sladkosti v ústach, ktorý po sebe zanecháva táto bylina pri žuvaní len malého lístku stévie, asi by o tejto sladkej tráve v našich podmienkachvedeli len záhradkári a pestovatelia zaujímavých cudzokrajných rastlín.

 

Stevia rebaudiana Bertoni je právom označovaná za mimoriadny zdroj necukrového sladidla. Komplex sladivých látok je obsiahnutý takmer v celej rastline mimo koreňov, najmä v listoch. Je tvorený niekoľkými diterpenickými glykozidmi nazývanými súhrnne steviosidy.

 

Pestovanie:

Pestovanie stévie a produkcia steviosidu prináša nemalý národohospodársky efekt, pretože na jednom hektári porastu stévie - výnos 2 t sušiny, výťažnosť steviosidu 6% - môže nahradiť minimálne 10 ha porastu cukrovej repy.

V našich pomeroch na zimu usychá a rastlina prezimuje (u nás nie vonku) v koreňoch.

Okrem samotného steviosidu sú v rastline obsiahnuté ešte ďalšie: rebaudiosid A, ktorý je sladší ako steviosid 1,3 - 1,5 x, rebaudiozid C, D, E, dulkosid B a steviolbiosid.

 

Steviosid sa v mnohých krajinách na svete používa na sladenie potravín, nápojov, v cukrárstve, konzervárenskom priemysle, pri výrobe zubných pást a žuvačiek. Svojimi účinkami na ľudský organizmus sa stévia zaradila medzi pomocné alternatívne prírodné liečivá.

Stévia je nový „bojovník“ proti obezite. Stevia je sladká a nemá pritom žiadne kalórie, navyše má aj liečivé účinky. So stéviou získavame nielen esteticky pôsobiacu rastlinku, ale aj bezodný zdroj cukru, po ktorom sa nepriberá, je zadarmo a navyše to nie je chémia.

 

Stévia sladká čiže Stevia rebaudiana Bertoni je ako rastlina vhodná aj pre pestovanie v bytoch či panelákoch. Vo svete sa bežne používa na osladenie diétnych nápojov, cukroviniek, jogurtov a pod.

 

Na osladenie kávy alebo čaju postačia 2 - 3 lístky do šálky .

Hovorí sa jej aj aj sladká tráva, stévia cukrová alebo medové lístky.

 

Niekedy sa predáva pod anglickým názvom ako Sugar baby.

Je 300 x sladšia ako cukor, ale obsahuje komplex už spomenutých sladidiel, ktoré nespôsobia zvýšenie hladiny cukru v krvi. ( 0 % kalórií)

 

Naopak pomáhajú udržovať cukor v rovnováhe v krvi a v pečeni. Stevia podporuje činnosť pankreasu a pomáha tak pri cukrovke II. typu (diabetes mellitus II).

Avšak je v hodná aj pre pacientov trpiacich cukrovkou typu I (diabetes mellitus I.), lebo sladí, no nemá žiadnu energetickú hodnotu, takže ju možno použiť ako náhradné sladidlo.

 

Chráni pred vysokým krvným tlakom, povzbudzuje trávenie. Podieľa sa na zhutnení svalovej hmoty - to je dôležité pri odtučňovaní. Pomáha pri liečbe akné a ekzémov, znižuje chuť na alkohol a tabak. Má antibakteriálne a protivírusové účinky. Urýchľuje hojenie rán, reguluje tvorbu baktérií v ústnej dutine a obmedzuje tvorbu zubného kazu.

 

Americkí indiáni používali lístky stévie nielen k osladenie nápojov a pokrmov, ale poznali aj ich liečebné účinky. Omnoho neskôr vedci zistili, že táto sledovaná populácia z kmeňa indiánov Guarani takmer netrpí kazivosťou zubov, takže mohli potvrdiť, že stévia dokáže zničiť celý rad nebezpečných baktérií ústnej mikroflóry. Pri žuvaní aj toho najmenšieho lístka vydrží sladká chuť v ústach veľmi dlho a človek potom nemá túžbu po iných energeticky výdatnejších jedlách a nemá pocit hladu. Čo je opäť veľká výhoda pre ľudí, ktorí chcú zhodiť nejaké to kilo dole.

 

Ide o zdravie alebo marketing s lobbizmom?

Prečo výrobky zo Stevie nie sú teda bežne v obchodoch, keď všade vo svete sa už niekoľko desaťročí používajú bežne? Že by opäť neviditeľná úradnícka ruka EÚ? Potravinová komisia európskej únie doteraz steviozidy ako nekalorické sladidlo nezaregistrovala a rozhodnutie o registrácii stále odkladá. Prečo asi? Každý si vieme urobiť vlastný názor...

Stéviu sladkú si dokážeme pestovať sami. A nie je to vôbec zložité.

 

Kde môžeme Stéviu pestovať? V kvetináči, ideálna je východná strana (na okne, na parapete...). Stévia nepotrebuje teda záhradku či skleník. Požadované sladké látky sa tvoria vo väčšom množstve, keď má rastlina dostatok svetla a tepla. Z jednej rastliny možno získať až 0,5 kg sušených lístkov!

Na leto ju odporúčame dávať ju von a na zimu dnu. (Teploty pod 10 stupňov Celzia rastlinke vyslovene neprospievajú).

 

Rastliny možno dobre tvarovať rezom, ľahko vyrážajú nové lístočky.

Listy možno užívať v čerstvom stave, alebo zmrazené alebo sušené. Čím na jemnejšie ich nasekáme, tým sú sladšie.

 

Využitie: Ako sme si už spomenuli, tak stévia sa môže používať buď čerstvá, zmrazená alebo sušená. Usušené listy sú dokonca sladšie, než čerstvé. Pri žuvaní vydrží sladká chuť v ústach veľmi dlho. Človek nemá pocit hladu ani chuť na energeticky výdatnejšie jedlo. Lístkami stévie sa sladia pečené, varené pokrmy, teplé aj studené nápoje, v potravinárstve sa využíva stévia aj pri výrobe žuvačiek, zubných pást a kloktadiel.

 

Stévia sa pestuje práve kvôli svojim veľmi sladkým lístkom, ktoré sladkosťou mnohonásobne predčia repný alebo trstinový cukor. Navyše steviosid, teda ono prírodné sladidlo extrahované zo stévie, vykazuje nulovú energetickú hodnotu. Čo ocenia práve ľudia chorí na cukrovku. Chuťou sa zásadne nelíši od repného cukru. Mnohí ľudia s nadváhou naopak sladia výhradne týmto sladidlom, pretože tak uspokoja svoju chuť po sladkostiach a na vysokokalorické dobroty osladené cukrom potom nemajú chuť.

 

Budeme veľmi radi, keď si viac o liečivých účinkoch, ktoré tu nesmieme publikovať prečítate na:  www.rastlinkybylinky.sk

 

Upozornenie:

Už naši predkovia, ktorí boli múdri a nezaťažení súčasnou dobou odporúčali pri ťažkostiach či už žalúdočných, črevných, infekčných alebo akýchkoľvek bolestiach tela alebo duše požívať niekoľkokrát denne čaje, tinktúry, maceráty, odvary, oleje z liečivých bylín. Podľa aktuálnej európskej legislatívy sa však takéto odporúčania považujú za zdravotné tvrdenia, ktoré musia byť vedecky dokázané a nemôžu sa pri bylinných produktoch uvádzať. Napriek tomu, že účinky niektorých tradičných byliniek a plodov neboli preukázané vedeckými štúdiami, každý človek má možnosť riadiť sa vlastným úsudkom, zdravým sedliackym rozumom a radami svojich predkov...

Všetky vyššie uvedené tvrdenia sú len naše subjektívne názory, majú slúžiť len ako doplnkové informácie, nesmú nahrádzať liečbu lekárom.

Údaje a informácie sme preberali z voľne dostupných zdrojov internetovej siete a vlastných skúseností. 

Podľa aktuálnej legislatívy EÚ pri bylinkách a bylinných produktoch nesmieme uvádzať podrobnejšie informácie, ktoré by v nás mohli vzbudiť dojem zdravotného alebo liečebného účinku bylín - hoci sa konkrétne bylinky používajú stovky rokov a pomohli miliónom ľudí. Nesmieme už uvádzať ani vedeckými výskumami dokázané účinky bylín, pokiaľ sa nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný liek.

My v BYLINKYPLUS s.r.o. si však ctíme a vážime zdravý ľudský rozum a schopnosť nájsť si informácie o bylinách vo verejne prístupných zdrojoch, napríklad na:  www.rastlinkybylinky.sk

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!
               

Štítky: stévia