Púpava lekárska - (Taraxacum officinale L.)

Púpava je veľmi rozšírená dvojklíčnolistová rastlina rodu Taraxacum. Púpava vytvára nespočetné množstvo druhov. Najznámejšia je púpava lekárska – Taraxacum officinale, ktorá nás zaujíma a máme ju v ponuke.





  • 3,90€

Púpava lekárska - (Taraxacum officinale L.)

 

Čeľaď: Cichoriaceae (čakankovité)

 

Opis:

Púpava je veľmi rozšírená dvojklíčnolistová rastlina rodu Taraxacum. Púpava vytvára nespočetné množstvo druhov. Najznámejšia je púpava lekárska – Taraxacum officinale, ktorá nás zaujíma a máme ju v ponuke.

Púpava je trváca, veľmi odolná bylina s listami v prízemnej ružici, ktoré sú v obryse obrátene vajcovité, až obrátene kopijovité, hrubo perovito delené. Má jazykové kvety vo veľkých jednotlivých úboroch, dutú stonku bez listov (stvol s výškou 5 – 30 cm) široko rúrkovitú. Celá rastlina roní horké biele mlieko, ktoré pri styku s pokožkou vytvára šedé fľaky. Kvitne od jari do jesene (apríl – jún i neskôr), plody sú nažky s chocholcom.

Púpava je rozšírená v mediteránnej až arktickej oblasti Európy a Ázie. Rastie na svetlých, sviežich aj suchších stanovištiach, na lúkach, trávnatých násypoch, medziach a úhoroch od nížin do horského stupňa. Býva označovaná za burinu, pretože rastie nechcene v záhradách a trávnikoch, viniciach, smetiskách a nádvoriach, na pasienkoch, popri cestách, alebo na poliach.

Vyhovujú jej takmer všetky druhy pôdy a vďaka hlbokému koreňu zvláda aj tie najväčšie letné horúčavy a sucho. Na suchších miestach v období sucha jej môžu usychať listy, ktoré opäť narastú, keď bude dostatok vlahy. Najvhodnejším spôsobom jej odstraňovania je hlboká orba v čase jej kvitnutia.

 

Ľudové názvy: ľví zubec, mlieč, pampeliška, smotánka, púpava lúčna, pumpava, pumpelica, pumprlica, pampuliška, pampuška, pleška, žabý mlieč, žltý mlieč, májik, leví zubec, kašinec, lucerničky

Púpava je rastlinka, kvetinka skromná, ale svojimi účinkami úplne perfektná. Zužitkovať sa dajú kvety, listy aj koreň. Z púpavových kvetov sa pripravuje skvelý med, ktorý funguje ako liek na angínu či bolenie v krku. Lístky púpavy obsahujú vitamíny A, B, C a D, betakarotén, kremík, draslík, vápnik a železo. Mladé lístky môžeme napríklad pridať do jarného šalátu. Môžeme si tiež naordinovať prečisťovaciu kôru pre obličky a pečeň z púpavových listov – kôra sa ale neodporúča tehotným ženám. Koreň púpavy pomáha zbavovať telo toxínov, znižuje hladinu cukru, cholesterolu a krvného tlaku. Koreň sa zbiera na jar a na jeseň, potom ho umyjeme, očistíme, nakrájame na kúsky a sušíme v dobre vetranej miestnosti. Skladujeme ho v uzatvárateľnej nádobe.

 

Prečo jesť púpavové stvoly?

Ak si chceme na jar prečistiť pečeň, obličky aj žlčník, jedzme denne 5–10 púpavových stvolov po dobu 3 týždňov. Túto jednoduchú metódu odporúčala slávna bylinkárka Maria Treben. Púpavové stvoly sú vhodné aj pre diabetikov – znižujú totiž hladinu cukru v krvi.

 

Púpavové mlieko

Tekutina, ktorá tečie zo stvolov púpavy, nám na koži urobí tmavé škvrny, ktoré sa ťažko zmývajú. Z oblečenia ho len tak nevyperieme. Po stáročia sa ale odporúča ako liek na bradavice. Tie sa s ním 2–3× denne potierajú a potom údajne odpadnú. V každom prípade - za skúšku nič nedáme :-), ale radšej pokožku potretú púpavovým mliekom nevystavujme slnku. Vyhneme sa tak možnej alergickej reakcii.

Mladé púpavové listy použite do jarných šalátov.

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!
               

Štítky: Púpava