Oregáno–(Origanum vulgare L.) odroda "Diabolo"
Okrem iných korenín je súčasťou presláveného provensálskeho korenia, je nenahraditeľné pri príprave pizze a špagiet. Oregano však nájdeme napríklad aj v receptoch na mexické chilli con carne. Má antiseptické a protitizápalové vlastnosti, podporuje vykašliavanie a odhlienenie, uvoľňuje kŕče hladkého svalstva.
- Bylinkyplus s.r.o.
- BPOREDIAB00001
- Dostupnosť: Skladom
-
3,90€
Oregáno – ( Origanum vulgare L. ) odroda " Diabolo " / živé rastlinky, bylinky v kvetináči
Ľudové názvy: dobromyseľ, pamajorán, divoký majorán, oregano
Čeľaď: Hluchavkovité – Lamiaceae
Opis:
Oregáno odroda " Diabolo ", je viacročná nízko trsovito rastúca bylina.
Odroda „Diabolo“ sa odlišuje od ostatných oregán nízkym rastom. V záhonoch vytvára husté koberce a v nádobách pekné previsy cez okraj kvetináča. Bylinné stonky sa vetvia až v hornej časti a majú drobné, zelené, celo-okrajové lístky. Od júla rozkvitá červeno-ružovými jemnými kvety v koncových kvetenstvách plochého guľovitého tvaru.
Celá rastlina naozaj prekrásne a príjemne vonia.
Využitie:
Využíva sa aj v liečiteľstve pri kŕčoch a na posilnenie nervov a má podobné účinky ako pamajorán, ktorý máme v ponuke.
Najvhodnejšia doba pre zber rastliny je v čase kvitnutia, kedy nadzemnú časť odstrihneme takmer pri zemi a sušíme na sitách alebo vo zväzkoch v tmavej a teplej, vetranej miestnosti, ideálna je povala.
Výskyt a pestovanie:
Ideálne pre pestovanie je teplé, slnečné stanovisko s priepustnou, suchšou pôdou. Na teplom a slnečnom stanovisku je vždy oveľa aromatickejšie.
Používa sa čerstvé aj v sušenom stave ako korenie. Skvele dopĺňa najmä taliansku kuchyňu.
Pochádza zo Stredomoria a Malej Ázie. Je rozšírené takmer po celej Európe aj subtropickom pásme Ázie. Druhotne sa dostalo až do Severnej Ameriky.
Rastie na svetlých stanovištiach. Vyhovujú mu skôr priepustné, mierne alkalické pôdy.
Oregáno a rovnako aj pamajorán sú nenáročné na pestovanie. Bohato sa rozrastá, ozdobí záhradu, skalku i kvetináč. Na zimu sa prikrýva.
Liečiteľstvo:
Oregáno a pamajorán obyčajný sú zdrojom voňavej silice (tymol, karvakrol). Obsahuje až 10% trieslovín, tiež horčiny, tanín ai.
V liečiteľstve sa využíva kvitnúca vňať, vždy bez plodov. Zbiera sa za slnečného počasia, ideálne pred poludním. Zrezáva sa asi 5 cm nad zemou. Suší sa v tieni alebo umelo pri teplote do 40 ° C.
Pod názvom oregano je bylina známa tiež ako korenie francúzskej a talianskej kuchyne. Okrem iných korenín je súčasťou presláveného provensálskeho korenia, je nenahraditeľné pri príprave pizze a špagiet. Oregano však nájdeme napríklad aj v receptoch na mexické chilli con carne.
Oregano a aj pamajorán možno konzervovať v oleji alebo octe, dá sa tiež zamrazovať.
Budeme veľmi radi, keď si viac o liečivých účinkoch, ktoré tu nesmieme publikovať prečítate na: www.rastlinkybylinky.sk
Posilňujúci kúpeľ s oregánom, pamajoránom - recept
300 g sušenej drogy zalejeme 2 l vody a necháme lúhovať v uzavretej nádobe asi 30 min. Následne scedíme a pridáme do horúceho vodného kúpeľa.
Pamajorán upokojí podráždené nervy, ale aj celkovo posilní organizmus.
Všetky vyššie uvedené tvrdenia sú len naše subjektívne názory, majú slúžiť len ako doplnkové informácie, nesmú nahrádzať liečbu lekárom.
Údaje a informácie sme preberali z voľne dostupných zdrojov internetovej siete a vlastných skúseností.
Podľa aktuálnej legislatívy EÚ pri bylinkách a bylinných produktoch nesmieme uvádzať podrobnejšie informácie, ktoré by v nás mohli vzbudiť dojem zdravotného alebo liečebného účinku bylín - hoci sa konkrétne bylinky používajú stovky rokov a pomohli miliónom ľudí. Nesmieme už uvádzať ani vedeckými výskumami dokázané účinky bylín, pokiaľ sa nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný liek.
My v prirodaplus.sk si však ctíme a vážime zdravý ľudský rozum a schopnosť nájsť si informácie o bylinách vo verejne prístupných zdrojoch, napríklad na: www.rastlinkybylinky.sk
Súvisiace produkty
Štítky: oregano