Šalvia lekárska-(Salvia officinalis L.)
Droga potláča sekréciu potu a tvorbu mlieka, zmierňuje zápaly dýchacích ciest a externe slúži ako adstringens, antiseptikum i fungicídum. Dávkuje sa 1 čajová lyžička na šálku záparu pre internú potrebu a do kloktadiel či obkladov používaných zvonka 1 lyžica na šálku záparu.
- Bylinkyplus s.r.o.
- BPSALLEK00001
- Dostupnosť: Skladom
-
3,50€
Šalvia lekárska-(Salvia officinalis L.) / živé rastlinky, bylinky v kvetináči
Čeľaď: hluchavkovité-(Lamiaceae)
Poloker široko využívaný v medicíne aj v kuchyni.
Zväčša trsnato rozkonárený ker, s priamymi alebo vystúpavými plstnatými stonkami, na ktorých vyrastajú podlhovastovajcovité sivo plstnaté listy a dvojpyskaté fialové, niekedy ružové, alebo aj biele kvety. Plody sú tvrdky. Kvitne od júna do júla. Je to veľmi aromatická a medonosná rastlina.
Bylina pochádza zo Stredozemia. U nás sa pestuje niekoľko poddruhov v záhradách na slnečných a teplých miestach. Iba zriedka splanieva. Táto bylinka bola veľmi cenená všade, kde sa vyskytovala. Americkí Indiáni ju používali na očistu dymom a ochranu pred negatívnymi silami. Takéto použitie našla aj u Keltov a našich slovanských predkov. Cenila sa rovnako aj pre jej všestranné liečivé účinky.
Krátko rozkonárený poloker vysoký 20 –70 cm. Byľ ma hranatú a listy predľženo vajcovité, s drobno vrúbkovaným okrajom. Stopkaté kvety veľké fialové alebo biele, tvoria riedke paprasleny v koncovom súkvetí. Príbuzné druhy sú význačné iným tvarom listov a inak kvitnúce.
Šalvia sa liečebne používala už v staroveku. Rodové pomenovanie má z latinského salvus – zdravý. Všetky druhy rodu, najmä voľne rastúce, poskytujú dostatok medu. Predmetom zberu sú listy a bylinné zakončenia.
Droga obsahuje 1-2,5 % silice rozdielnej skladby s významným podielom tujónu. Silica ďalej obsahuje cineol, borneol, gafor, cymol, pinén, linalol, hydroxyterpenové kyseliny, saponíny, horčiny, triesloviny, triterpény, flavonoidy. Obsahuje éterický olej (tujón, salviol a ďalšie), triesloviny, horčiny, živicu, organické kyseliny a iné látky.
Pestovanie:
Darí sa jej v suchšej vápnitej živnej pôde v slnečnej chránenej polohe. Rozmnožujeme ju spravidla semenami, ktoré vysievame do teplých hriadok na priesadu, alebo keď už priamo na pole nehrozia mrazy. Na zimu je dobre rastliny prihrnúť zemou a na jar zrezať staré stonky, aby vyrástlo čo najviac listov. Redšie vysadené pri dobrom hnojení vydržia dlho na mieste. U nás je šľachtená. Šalvia lekárska je teplomilná rastlina, ale vie sa aklimatizovať aj v chladnejších oblastiach. Obľubuje suchšie, vápenaté pôdy, bohaté na výživu. Na pestovanie sa hodí hlinitopiesčitá pôda, dobre zásobená živinami, môže byť aj suchšia a čiastočne kamenistá, musí sa však zavlažovať. Neznáša hnojenie čerstvým maštaľným hnojom. Na jednom mieste sa môže pestovať 5 až 10 rokov. Zbierame vňať, a to ešte skôr, než rastlina kvitne, viac krát do roka (posledný zber však nesmie byť neskoro v roku, ináč rastlina vymrzne). Odrezávame, vo veľkom žneme čo najnižšie, aby sa rastlina dobre rozrástla. Najkrajšie kusy necháme dozrieť na semeno. Sušíme riedko rozložené pri teplote do 35 °C (silicová droga) oddelene, lebo má silný pach a lepkavé listy. Schne pomaly. Pred manipuláciou s rastlinou i po nej si vždy umyjeme ruky.
Droga potláča sekréciu potu a tvorbu mlieka, zmierňuje zápaly dýchacích ciest a externe slúži ako adstringens, antiseptikum i fungicídum. Dávkuje sa 1 čajová lyžička na šálku záparu pre internú potrebu a do kloktadiel či obkladov používaných zvonka 1 lyžica na šálku záparu.
POZOR: šalvia lekárska – je schopná počas tehotenstva vyvolať potrat a ohroziť srdce, neužívať terapeutické dávky, malé množstvo použité pri varení je pomerne bezpečné.
Budeme veľmi radi, keď si viac o liečivých účinkoch, ktoré tu nesmieme publikovať prečítate na: www.rastlinkybylinky.sk
Môj tip:
Keďže chuť šalvie je veľmi výrazná, treba ju pridávať do jedla v malých dávkach pred koncom varenia.
Skúste niekedy pridať posekané šalviové lístky do omeliet alebo fritát.
Pri pečení hydiny alebo rýb skúste pridať pár lístkov povedľa. Mäso absorbuje nádhernú chuť a vôňu.
Cestoviny s hruškami, gorgonzolou a šalviou
2 - 3 porcie
300 g cestovín
2 najemno nakrájané šalotky
2 veľké hrušky, očistené a pokrájané na 1 cm hrubé pásy
50 g nahrubo posekaných vlašských orechov
2 PL olivového oleja
250 g gorgonzoly
15 lístkov šalvie pokrájaných na dvojcentimetrové pásiky
1 PL masla
soľ a korenie
Cestoviny uvaríme podľa návodu. V panvici rozpálime olej a jemne opečieme šalotku, potom pridáme gorgonzolu a necháme ju opatrne rozpustiť na strednom plameni. Potom primiešame hrušky a opatrne ich obalíme v syrovo-šalotkovej zmesi a minútku necháme prehriať. Cestoviny preložíme na vyhriate taniere, do nich naservírujeme cestoviny s hruškou a syrom, posypeme orechmi a na masle opraženou šalviou. Prípadne dochutíme soľou a korením.
Studené tvarohové knedle na šalviovej broskyni
1 kg broskýň
čerstvé lístky šalvie podľa počtu broskýň
1 ČL cukru
1 ČL limetkovej šťavy
½ ČL citrónovej kôry
broskyne pokrájané na kocky veľkosti 5 x 5 mm
½ kg tvarohu
1 liter šľahačky
vanilkový struk
pomarančová šťava (1 PL na 1 broskyňu)
100 ml broskyňovej vodky
4 plátky želatíny
štipka soli
1 ČL maizeny
Metličkou vyšľaháme šľahačku so soľou a maizenou a dáme do chladničky. Želatínu ponoríme do vody aby zmäkla, vyžmýkame a rozpustíme vo vodke. Tvaroh vymiešame dohladka s limetkovou šťavou, semenami vanilky, citrónovou kôrou a želatínou vo vodke. Primiešame šľahačku a necháme vychladiť. Potom tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v posekaných pistáciách alebo lieskovcoch. Ukladáme na broskyňu premiešanú s najemno posekanou šalviou a pomarančovou šťavou (tá zabezpečí, aby dužina nestmavla).
Jogurtový šalát so zeleninou a šalviou
6 lístkov šalvie
1 uhorka
1 červená paprika
1 šalotka
200 ml bieleho jogurtu
Suroviny pokrájame na malé kúsky, premiešame s jogurtom a podávame ako občerstvujúci letný šalát.
Kura na bylinkách ( šalvia, bazalka, oregáno)
6 kuracích stehien
2 PL olivového oleja
1 cibuľa
2 mrkvy
20 cm kúsok stonkového zeleru
2 strúčiky cesnaku
4 - 6 lístkov šalvie
6 lístkov bazalky a 5 stoniek oregana
2 PL paradajkového pretlaku
60 g masla
soľ a korenie
Bylinky nasekáme nadrobno. Mäso pokvapkáme olejom a obalíme v nasekaných bylinkách. Necháme v náleve 12 hodín. Cibuľu pokrájame najemno, mrkvu na kolieska, zeler tiež pokrájame na malé, asi päťmilimetrové kúsky, cesnak na tenké plátky. Zeleninu opražíme na masle, pridáme k nej pretlak a naložené mäso, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a pečieme v rúre alebo na panvici domäkka. Ak treba, prilievame vodu alebo vývar. Podávame s petržlenovou žemľovou knedľou alebo s kuskusom.
Upozornenie:
Už naši predkovia, ktorí boli múdri a nezaťažení súčasnou dobou odporúčali pri ťažkostiach či už žalúdočných, črevných, infekčných alebo akýchkoľvek bolestiach tela alebo duše požívať niekoľkokrát denne čaje, tinktúry, maceráty, odvary, oleje z liečivých bylín. Podľa aktuálnej európskej legislatívy sa však takéto odporúčania považujú za zdravotné tvrdenia, ktoré musia byť vedecky dokázané a nemôžu sa pri bylinných produktoch uvádzať. Napriek tomu, že účinky niektorých tradičných byliniek a plodov neboli preukázané vedeckými štúdiami, každý človek má možnosť riadiť sa vlastným úsudkom, zdravým sedliackym rozumom a radami svojich predkov...
Všetky vyššie uvedené tvrdenia sú len naše subjektívne názory, majú slúžiť len ako doplnkové informácie, nesmú nahrádzať liečbu predpísanú lekárom.
Údaje a informácie sme preberali z voľne dostupných zdrojov internetovej siete a vlastných skúseností .
Podľa aktuálnej legislatívy EÚ pri bylinkách a bylinných produktoch nesmieme uvádzať podrobnejšie informácie, ktoré by v nás mohli vzbudiť dojem zdravotného alebo liečebného účinku bylín - hoci sa konkrétne bylinky používajú stovky rokov a pomohli miliónom ľudí. Nesmieme už uvádzať ani vedeckými výskumami dokázané účinky bylín, pokiaľ sa nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný liek.
My v BYLINKYPLUS s.r.o. si však ctíme a vážime zdravý ľudský rozum a schopnosť nájsť si informácie o bylinách vo verejne prístupných zdrojoch, napríklad na: www.rastlinkybylinky.sk
Súvisiace produkty
Štítky: šalvia