Yzop lekársky, fialový - (Hyssopus officinalis L.)
Yzop sa používal ako korenie do prívarkov, šalátov, smotanovo strukovinových polievok, zeleniny, plniek a zemiakov. Ako aromatická bylinka chutne vynikne na divine a červenom mäse. Je to pôvodná rastlina Stredozemia. Yzop bol jednou z najrozšírenejších posvätných a očistných rastlín, ktorá sa používala viac ako dve tisícročia. Jeho liečivé účinky popisujú už staré stredoveké herbáre.
- Bylinkyplus s.r.o.
- BPYZOFIA00001
- Dostupnosť: Skladom
-
4,10€
Yzop lekársky, fialový - (Hyssopus officinalis L.) / živé rastlinky, bylinky v kvetináči
Základný druh yzopu, ktorý kvitne nádherne na fialovo
Ľudové názvy: izop, hisóp, hysop, hysop leční, iburský koreň, izop, Izóp, izop lekársky, jezevček, ľanovec, vízop, yzop lekársky, yzopek alebo yžop.
Opis:
Yzop pochádza z Prednej Ázie a stredomorskej oblasti. Na naše územie a do strednej Európy sa dostal vďaka benediktínom. Tento mníšsky rád ho v období stredoveku preniesol cez Alpy do svojich kláštorných záhrad, odkiaľ sa rozšíril do okolia a ostatných usadlostí. Vďaka svoje aromatickej chuti a liečivým vlastnostiam sa stal súčasťou liečiteľstva a dobovej kuchyne.
Yzop sa používal ako korenie do prívarkov, šalátov, smotanovo strukovinových polievok, zeleniny, plniek a zemiakov.
Ako aromatická bylinka chutne vynikne na divine a červenom mäse. V súčasnosti ju používajú pri výrobe likérov a kvasené listy yzopu obsahuje mierne alkoholický nápoj - arabský šerbet.
Teraz je domovom yzopu lekárskeho (Hyssopus officinalis) južná Európa a stredná Ázia. Darí sa mu v teplejších, slnečných a pred vetrami chránených oblastiach.
Biológia rastliny
Poloker z čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae), predtým pyskatých (Labiatae). Je to pôvodná rastlina Stredozemia. Vyskytuje sa v teplejších oblastiach západnej a strednej Európy, na východe rastie až po Kaukaz a západnú Sibír. U nás rastie na slnečných a suchých lúkach, rumoviskách, železničných a suchách lúkach, rumoviskách, železničných násypoch, v priekopách v oblasti nížin a pahorkatín. Yzop je rozkonárený poloker výšky 20 – 60 cm s protistojnými vetvami. Vetvy sú priame, listy kopijovité, krátko zašpicatené, so silne aromatickými žliazkami. Kvety sú modré až fialové s kalichom. Plody sú tmavohnedé tvrdky. Pestuje sa aj ako okrasná rastlina.
Kvitne od júla do septembra. Aromatická, veľmi medonosná rastlina. Vyhovuje mu stredný typ pôdy, teda pôda ľahšia, dobre priepustná a vápenatá. Nemá rád piesočnaté, kyslé ani mokré pôdy. Pestuje sa ako viacročná rastlina, štyri až päť rokov na jednom mieste, preto vyžaduje dobre pripravenú pôdu.
Bohato olistenú, asi 30 cm vysokú vňať zberáme (kosíme) vždy na začiatku kvitnutia aj dvakrát do roka, začiatkom júla a septembra. Na koreni ponecháme asi desaťcentimetrové drevnaté strnisko.
Zbierame kvitnúcu, príp. odkvitajúcu vňať a to spravidla dva razy do roka. Zrezávame mäkké bylinné, hojne olistené, najviac 30 cm dlhé časti. Pri druhom zbere sú najcennejšie nové výhonky. Sušíme pri teplote do 35 °C (silicová droga), pozorne, aby príliš nevyschla, teda aby jej listy neopadali. Schne pomaly. Vňať sušíme asi v desaťcentimetrových vrstvách prirodzeným teplom, dobre vetráme. Usušená má sivú farbu, korenistú, gáfrovú vôňu a príjemne horkú chuť. Uschovávame dobre uzavretú a chránime pred svetlom a vlhkom. Môže byť aj dlhšie uskladnená. Osobitne kvalitnú drogu tvoria lístky a kvitnúce vŕšky stonky. Uchovávame ju v dobre uzatvorených nádobách, v suchu a tme.
Yzop bol jednou z najrozšírenejších posvätných a očistných rastlín, ktorá sa používala viac ako dve tisícročia. Jeho liečivé účinky popisujú už staré stredoveké herbáre.
Očisťovanie priestoru a vydymovanie
Starí Gréci a Rimania yzopom očisťovali chrámy a iné posvätné miesta. Starí Semiti zasa spaľovali yzop pri rôznych očistných rituáloch. Známy je biblický žalm 51.9. „ Zbav ma hriechu, očisti ma Yzopom a budem čistý, umy ma a budem belší ako sneh.“
Yzop sa používal na kúpele na očistu osôb, zvierat a stavieb alebo ich odvarom z yzopu rovno postriekali. Ak bol niekto urieknutý, odporúčalo sa mu urobiť si kúpeľ z yzopového odvaru. Verilo sa, že zväzok yzopu zavesený v dome odvracia od jeho obyvateľov zlé negatívne sily. Yzop sa používal ako ochranná a purifikačná (očistná) rastlina, na povzbudenie mysle, odvahy a sily podobne ako cezmína alebo vavrín. Sušený yzop sa tiež nosil pri sebe na odvrátenie negatívnych energií. Z toho istého dôvodu sa rastlina dávala do miestností ako dekorácia. V starej keltskej tradícii sa zväzok yzopu očisťoval oltár pred obradom. Pri spaľovaní vydáva yzop ľahko pichľavú vôňu, preto je ho vhodné miešať s inými vonnými rastlinami. Vydymovadlo, ktoré zjasňuje pocity, je vhodné vytvoriť zmiešaním yzopu s cypruštekom (Chamaecyparis lawsoniana), kadidlovníkom (Olibanum) a cédrom.
O čom píšu staré herbáre:
V strednej Európe sa yzop pestoval v kláštorných záhradách od raného stredoveku ako liečivá rastlina. Používal sa v kombinácii so šalviou alebo jablčníkom obyčajným, ktoré majú podobné liečivé vlastnosti pri infekciách dýchacieho aparátu. Staré herbáre ho popisujú pri liečbe astmy, chronickej bronchitídy, bolestiach hrdla a pri zápaloch pľúc. Zelené časti rastliny sa odporúčalo pridávať do polievky pre astmatikov. Zvonku sa yzop aplikoval pri poraneniach, modrinách a reumatických ochoreniach. Účinky yzopu podrobne popisuje aj vynikajúci stredoveký Mathioliho herbár z roku 1562: „Pití odvaru yzopu s fíky, routou a medem ve vode, rozdeluje tuhý, speklý a lepkavý, nečistý šlem v plicích, púsobí volné vykašlávání, vyprázdňuje a vyčišťuje prsa, klidní kašel a dýchavičnost. Proti šlaku (mrtvici) je dobré potíraní a mazatí zastuzené údy a suché žíly (nervy) olejem, v nemž bylo močeno listí a kvet yzopový ve sklenici a na slunci.“
Zloženie rastliny
Yzop obsahuje 0,3 -1 % silice s hlavnou zložkou 1 punokamfónom, pínény (asi 15 %), cineol a triesloviny (asi 8%), flavonoidy a organické kyseliny (ursolová a oleanolová). Zbiera sa kvitnúca yzopova vňať (Herba hyssopi), ktorú je vhodné zbierať predovšetkým v počiatočnej fáze kvitnutia. Prípadne sa zbierajú aj nezdrevnatené olistené stonky. Počas jednej sezóny je možné nazbierať dve až tri úrody liečivej rastliny. Bylina má typický gáfrový pach, korenistú, horkastú a aromatickú chuť. Silica má antibakteriálne účinky, ale aplikuje sa menej často ako vňať.
Využíva sa v lekárnictve na získavanie silice a v likérnictve. Osoží pri zápaloch močových ciest, chronickej bronchitíde (zápale priedušiek), pri záchvatoch prieduškovej astmy (záduchu), pri bolestivej menštruácii a pod. Vnútorne i zvonka sa uplatňuje (podobne ako listy šalvie) pri častom, najmä nočnom, chorobnom potení. Je posilňujúcim nápojom starých ľudí. V domácnostiach slúži ako korenie do polievok a omáčok, alebo ako šalát. Včelám poskytuje dobrú pašu.( Yzop je vysoko medonosný). Pridáva sa i do krmív pre dobytok.
Droga, ako sme už spomenuli znižuje potenie, v menšej miere pôsobí na uľahčenie odkašlávania a na odhlienenie pri zápaloch horných dýchacích ciest a pri astme.
Zvyšuje chuť do jedla. Vysoké dávky však môžu vyvolať kŕče.
V ľudovom liečiteľstve sa používa pri bolestiach žalúdka, zlom trávení, aj ako slabé preháňadlo. Sušené i aromatickejšie čerstvé mladé listy sa ako korenina používajú do zelených šalátov. Listy i vňať sa pridávajú do polievok, zeleninových, zemiakových a rybacích šalátov, do bylinkového masla, tvarohu. Široké použitie nachádza droga i v konzervárenskom a likérnickom priemysle ako korenina či prísada do likérov. V kozmetike sa používa pri výrobe ústnych vôd.
Je posilňujúcim nápojom starých ľudí, slúži aj ako korenie do polievok, omáčok alebo ako šalát.
Bylina podporuje vykašliavanie, vhodná je aj na žalúdočné ťažkosti, pôsobí ako dobrý močopudný prostriedok. 1 kávová lyžička na šálku nálevu je vhodná na pitie 2x až 3x denne.
V kuchyni:
Užívajú sa čerstvé i sušené listy, nedrevnaté vrcholky i kvety. Nepoužívame veľké dávky, 1-2 lyžičky listov do pokrmu pre 4 osoby (1 lyžička sušených). Čerstvé lístky spolu s kvetmi sa malom množstve môžu pridávať do marhuľových, broskyňových a jablčných koláčov. Kvetmi môžeme prizdobiť šaláty, chlebíčky, zákusky. Predovšetkým je korením zemiakových, mäsových a rybacích šalátov, používa sa na nakladanie mäsa a zveriny. Zlepšuje trávenie tučných a ťažkých pokrmov, pridáva sa ku zverine, baraniemu mäsu a do paštét, strukovín, k rybám, do hydiny, pri príprave kečupov a paradajkovej omáčky. Ochutí i pečeňové knedličky, nádievky, pomazánky, bylinkové maslá, zelené omáčky, majonézy, ragú omáčky, zeleninové šaláty. Jeho aróma a horkastá chuť sa uplatňuje pri príprave bylinných likérov a dezertných vínach.
Yzop možno ako čerstvý používať počas celého roka, na sušenie ho treba trhať na počiatku kvitnutia. Má korenistú, gáfrovitú vôňu i príchuť, je ľahko horkastý. Okrem silice, flavonoidov, trieslovín a.i. obsahuje v čerstvom stave vitamíny – C v 100 g obsahuje až 170 mg ( 5x viac ako citrón!)
Ďalšie kuchynské využitie: Mladé listy yzopu môžeme použiť do polievok, na mastnejšie ryby, do omáčok, plniek, šalátov, v menšom množstve k dusenému hovädziemu a jahňaciemu mäsu a divine. Dáva zaujímavú chuť šošovici, ale aj iným strukovinám. Často sa používa ako súčasť grilovacích a koreninových zmesí.
Recept na čaj: nechajte vylúhovať 7g kvetov yzopu v 1,5 l - 2l vriacej vody po dobu 10 minút. Oslaďte ho medom a užívajte 3x denne 2dcl. Tento čaj pomáha pri liečbe pľúcnych ochorení. Je považovaný tiež za tekutinu, ktorá pôsobí proti hlístům v črevách.
Yzop vo fytoterapii
Táto rastlina je základnou bylinou pre liečbu zápalu priedušiek ako expektorans (podporuje uvoľnenie a odstránenie hlienu z dýchacieho aparátu). Jej pôsobenie je antibiotické a dezinfekčné. Yzop je možné použiť aj ako kloktadlo, ktoré je veľmi účinné. Používa sa tiež ako mierne tonikum a stimulans hlavne u starších ľudí. Yzop sa požíva aj ako samostatná liečivá rastlina, ale často je súčasťou rôznych bylinných zmesí. Pri ochoreniach dýchacieho aparátu sa yzop kombinuje so skorocelom kopijovitým, kvetom divozelu veľkokvetého a koreňom omanu pravého. Pri geriatrickom použití sa kombinuje s rastlinami adaptogénneho charakteru, ako je ženšen a koreň eleuterokoku ostnatého. Studený yzopový čaj je vynikajúce antihydrotikum (látka na zníženie potenia) hlavne pri nežiaducom nočnom potení a potení v klimaktériu. Pri urologických ochoreniach sa yzop kombinuje so zlatobyľou obyčajnou a koreňom ihlice tŕnistej. Pri liečbe dyspepsie (súbor tráviacich ťažkostí, ktoré môžu byť rôznych chorôb gastrointestinálneho traktu) je vhodné ho kombinovať s mätou piepornou, jablčníkom obyčajným alebo feniklom. Dávkovanie yzopu by sa malo dodržiavať. Vyššie dávky a dlhodobejšie používanie môže vyvolať kŕče! Rastlina je veľmi obľúbená aj ako korenina v Stredozemí.
Budeme veľmi radi, keď si viac o liečivých účinkoch, ktoré tu nesmieme publikovať prečítate na: www.rastlinkybylinky.sk
Všetky vyššie uvedené tvrdenia sú len naše subjektívne názory, majú slúžiť len ako doplnkové informácie, nesmú nahrádzať liečbu lekárom.
Údaje a informácie sme preberali z voľne dostupných zdrojov internetovej siete a vlastných skúseností.
Podľa aktuálnej legislatívy EÚ pri bylinkách a bylinných produktoch nesmieme uvádzať podrobnejšie informácie, ktoré by v nás mohli vzbudiť dojem zdravotného alebo liečebného účinku bylín - hoci sa konkrétne bylinky používajú stovky rokov a pomohli miliónom ľudí. Nesmieme už uvádzať ani vedeckými výskumami dokázané účinky bylín, pokiaľ sa nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný liek.
My v BYLINKYPLUS s.r.o. si však ctíme a vážime zdravý ľudský rozum a schopnosť nájsť si informácie o bylinách vo verejne prístupných zdrojoch, napríklad na: www.rastlinkybylinky.sk
Súvisiace produkty
Štítky: yzop