Tymian rascový zo Sardínie - (Thymus herba barona L.) / živá rastlinka v kvetináči

Rascový tymián zo Sardínie (Thymus herba barona) je aromatická bylinka, ktorá je obľúbená pre svoju jedinečnú kombináciu chutí tymiánu a rasce. Pestujme ju pre jej všestranné využitie v kuchyni a liečivé vlastnosti. Táto rastlina je ideálna pre záhradkárov a milovníkov byliniek, ktorí chcú obohatiť svoju záhradu o hodnotnú rastlinu s intenzívnou arómou.




  • Bylinkyplus s.r.o.
  • BPTYMRAS00001
  • Dostupnosť:
    Predobjednávka POZOR!!!
    🌿 Bylinky 🌿 je možné objednať si už teraz, zasielať začíname približne od 30. APRÍLA, hneď ako to dovolia jarné klimatické podmienky - počasie. 😊

    Dôležité: Produkty „skladom" odosielame hneď. V prípade objednávky 🌼 byliniek 🌼 z „predobjednávky“ spolu s tovarom, ktorý je „skladom" Vám objednávku radi a vďačne doručíme na jar spojenú do jednej cca ku koncu apríla. 😊 Ďakujeme za pochopenie! 😊

  • 3,99€

Tymián rascový zo Sardínie - (Thymus herba barona L.) / živá rastlinka v kvetináči

 

Český názov: Kmínový tymián
Latinský názov: Thymus herba barona
Čeľaď: Hluchavkovité (Lamiaceae)

 

Základné informácie

Rascový tymián, známy aj ako Thymus herba barona, je aromatická rastlina, ktorá spája účinky klasického tymiánu s vôňou rasce. Táto jedinečná bylinka pochádza z Sardínie a vyznačuje sa intenzívnou vôňou a korenistou chuťou, ktorá sa dokonale hodí do stredomorskej kuchyne. Rascový tymián je vďaka svojej aróme a prínosom obľúbený medzi bylinkármi aj kuchármi po celom svete.

 

Opis rastliny

Rascový tymián dorastá do výšky približne 10 až 30 cm a vytvára husté zelené koberce drobných, sivozelených, tmavozelených listov. Kvitne drobnými, bielymi alebo ružovkastými kvetmi, ktoré sa objavujú od mája do septembra. Tieto kvietky sú atraktívne pre včely a ďalšie opeľovače, čím podporujeme biodiverzitu vo svojej záhrade. Vďaka nízkemu vzrastu je ideálny ako pôdopokryvná rastlina a hodí sa do bylinkových záhonov aj do skalky.

 

Pôvod a výskyt

Rascový tymián pochádza z oblasti Stredomoria, konkrétne z talianskej Sardínie. V prírode ho môžeme nájsť na suchých, kamenistých svahoch, kde rastie v húštinách a nízkych porastoch. Prirodzené prostredie tejto bylinky sa vyznačuje teplým podnebím, čo ovplyvňuje aj spôsob jej pestovania.

 

Použitie v minulosti

Už naši predkovia využívali rascový tymián ako liečivú a kuchynskú bylinku. Jeho výrazná aróma sa uplatňovala pri príprave jedál, najmä mäsa a rýb, kde pôsobil nielen ako korenie, ale aj ako prírodný konzervant. V ľudovom liečiteľstve bol využívaný pre svoje antiseptické a dezinfekčné účinky.

 

Pestovanie a starostlivosť

Rascový tymián pestujeme na slnečných miestach s dobre priepustnou pôdou. Má rád mierne suché podmienky a neznáša premočenie. Pri pestovaní na Slovensku môžeme rascový tymián sadiť na jar alebo na jeseň. Na zimu ho odporúčame prikryť, prípadne preniesť do chráneného priestoru, ak rastie v črepníku. V teplejších oblastiach je mrazuvzdorný, avšak v chladnejších oblastiach ho môžeme ochrániť mulčom či textíliou.

 

Zdravotné benefity

Rascový tymián má mnoho zdravotných prínosov. Obsahuje esenciálne oleje, ktoré pôsobia antisepticky, podporujú trávenie a uľavujú od kašľa. Okrem toho pôsobí ako prírodné antibiotikum a má protizápalové vlastnosti. Pravidelné používanie rascového tymiánu v strave podporuje imunitný systém a pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru.

 

Možné použitie v kuchyni

V kuchyni sa rascový tymián používa ako korenina, ktorá dodáva jedlám špecifickú chuť. Skvelo sa hodí k mäsu, rybám, strukovinám aj zelenine. Odporúčame ho pridávať do marinád, omáčok, polievok a dusených jedál. Listy môžeme sušiť alebo použiť čerstvé, čím dodáme jedlám ešte intenzívnejšiu vôňu.

 

Recepty

  1. Rascový tymiánový čaj
    • Príprava: Zalejme 1 čajovú lyžičku sušeného rascového tymiánu 250 ml vriacej vody. Nechajme lúhovať 10 minút a následne scedíme. Čaj pijeme teplý, podporuje trávenie a zmierňuje príznaky nachladenia.
  2. Bylinkové maslo s rascovým tymiánom
    • Ingrediencie: 100 g masla, 1 lyžička nasekaného čerstvého rascového tymiánu, soľ podľa chuti.
    • Postup: Zmäknuté maslo zmiešame s nasekaným tymiánom a soľou. Hotové bylinkové maslo môžeme natierať na pečivo alebo použiť na dochutenie steakov a grilovanej zeleniny.

 

Upozornenie

Pri používaní rascového tymiánu by sme mali byť opatrní, ak sme tehotné alebo dojčiace ženy, a tiež ho neodporúčame vo vysokých dávkach malým deťom. Rovnako sa odporúča vyhnúť sa rascovému tymiánu, ak máme alergiu na rastliny z čeľade hluchavkovité.

 

Záver

Rascový tymián zo Sardínie je unikátnou bylinkou, ktorá spája chuťové aj zdravotné benefity. Pestovanie tejto rastliny nás nielen obohatí o aromatickú prísadu do jedál, ale tiež prinesie krásu do našej záhrady či kuchynského okna.

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!
               

Štítky: tymian