Štiav krvavý – Rumex sanguineus L. / živá bylinka, rastlinka v kvetináči

Štiav krvavý (Rumex sanguineus L.) je trvalka s výrazne červenými žilkami na listoch, ktoré dodávajú rastline jej charakteristický vzhľad, púta pozornosť predovšetkým svojimi dekoratívnymi listami. Patrí medzi najatraktívnejšie druhy štiavov, ktoré pestujeme ako na okrasu, tak aj pre kulinárske a liečivé účely. Táto nádherná bylinka sa vyznačuje výraznými tmavočervenými až krvavými žilkami na listoch, podľa ktorých dostala svoj druhový názov.




  • Bylinkyplus s.r.o.
  • BPSTIKRV00001
  • Dostupnosť:
    Predobjednávka POZOR!!!
    🌿 Bylinky 🌿 je možné objednať si už teraz, zasielať začíname približne od 30. APRÍLA, hneď ako to dovolia jarné klimatické podmienky - počasie. 😊

    Dôležité: Produkty „skladom" odosielame hneď. V prípade objednávky 🌼 byliniek 🌼 z „predobjednávky“ spolu s tovarom, ktorý je „skladom" Vám objednávku radi a vďačne doručíme na jar spojenú do jednej cca ku koncu apríla. 😊 Ďakujeme za pochopenie! 😊

  • 4,99€

Štiav krvavý – Rumex sanguineus L. / živá bylinka, rastlinka v kvetináči

 

Slovenský názov: Štiav krvavý
Český názov: Šťovík krvavý
Botanický (latinský) názov: Rumex sanguineus L.
Čeľaď: Stavikrvovité (Polygonaceae)

 

Všeobecné informácie

Štiav krvavý (Rumex sanguineus L.) patrí medzi trváce byliny s jedinečným vzhľadom a užitočnými vlastnosťami. Jeho hlavným rozpoznávacím znakom sú charakteristické tmavočervené žilky na sviežozelených listoch, ktoré dodávajú rastline nielen dekoratívny vzhľad, ale aj osobitú hodnotu v záhradníctve a kulinárskom využití. Štiav krvavý je obľúbený v prírodných a liečivých záhradách, kde slúži nielen ako vizuálne atraktívna rastlina, ale aj ako zdroj chutných a výživných listov.

 

Opis rastliny

Štiav krvavý vytvára husté ružice listov, ktoré dorastajú do výšky 30 – 50 cm. Listy majú kopijovitý alebo vajcovitý tvar a vynikajú purpurovými žilkami, ktoré prechádzajú celou plochou listu. Stonka rastliny je tenká, mierne rozvetvená a v období kvitnutia (jún – august) vytvára vzpriamené súbory drobných, zelenkastých alebo načervenalých kvetov. Kvety sú nenápadné, ale dôležitou súčasťou ekosystému, pretože poskytujú nektár pre opeľovače, ako sú včely, motýle a pod..

 

Pôvod a rozšírenie

Pochádza z Európy a prirodzene sa vyskytuje v listnatých lesoch, na vlhkých lúkach, v okolí potokov a riek. Dnes sa štiav krvavý pestuje aj v Severnej Amerike a v častiach Ázie. V našich podmienkach sa často vyskytuje ako súčasť bylinkových a permakultúrnych záhrad.

Naši predkovia poznali štiav krvavý po stáročia a využívali ho najmä v ľudovom liečiteľstve. Oceňovali jeho schopnosť zastaviť krvácanie a liečiť rany, čo bolo často asociované s jeho výrazným červeným sfarbením žiliek - podľa tzv. signálnej teórie, keď rastliny s červeným sfarbením boli často používané na problémy spojené s krvou. Okrem toho boli mladé listy štiavca krvavého používané ako súčasť jarných šalátov pre ich mierne kyslú chuť bohatú na vitamíny, ktorá po zime dodávala telu potrebné živiny.

V stredoveku bol štiav krvavý súčasťou mnohých kláštorných záhrad, kde mnísi študovali jeho liečivé účinky a zaznamenávali poznatky o jeho pestovaní a využití. Postupne sa z lesov a lúk dostal aj do záhrad, kde sa pestuje nielen pre svoje liečivé vlastnosti, ale aj ako atraktívna okrasná rastlina s neobyčajnými listami.

 

Pestovanie a starostlivosť

Štiav krvavý je nenáročná rastlina, ktorá obľubuje vlhké, dobre priepustné pôdy bohaté na organickú hmotu. Najlepšie sa mu darí na polotienistých stanovištiach, kde si zachováva svoju intenzívnu farbu listov. Pri pestovaní v kvetináči ho udržiavame v mierne vlhkej pôde a zabezpečíme dobrú drenáž. Je mrazuvzdorný a na Slovensku ho môžeme pestovať celoročne.

Zálievku štiavu krvavému doprajeme pravidelnú, keďže prirodzene rastie na vlhkých stanovištiach. Nesmieme však dopustiť, aby rastlina stála vo vode, čo by mohlo viesť k hnitiu koreňov. Ideálna je mierne vlhká, ale nie premočená pôda. V období sucha zvyšujeme frekvenciu zálievky, aby listy nestratili svoju dekoratívnosť.

Štiav krvavý je mrazuvzdorná rastlina, ktorá bez problémov prezimuje aj v podmienkach slovenskej zimy. Na jeseň môžeme rastlinu ľahko zamulčovať, čo jej poskytne dodatočnú ochranu pred extrémnymi mrazmi. Pri pestovaní v nádobách je vhodné na zimu presunúť rastlinu na chránené miesto alebo do nevykurovaného skleníka, aby korene nepremrzli.

 

Zdravotné benefity a liečivé účinky

Listy obsahujú vysoké množstvo vitamínov A, B, C a K, ako aj minerálov ako horčík, draslík, kremík a železo. Tradične sa využívali na podporu zdravia krvného obehu, detoxikáciu organizmu a podporu správneho fungovania obličiek. Štiav krvavý má mierne diuretické účinky a podporuje zdravie pečene.

 

V tradičnej medicíne používame štiav krvavý pri:

Liečbe ľahkých zažívacích ťažkostí

Podpore trávenia

Miernom laxatívnom účinku

Detoxikácii organizmu

Posilnení imunitného systému

Hojení drobných rán a zastavení krvácania

Znižovaní horúčky

Mladé listy štiavca krvavého zbierame na jar, kedy majú najvyšší obsah vitamínov a najjemnejšiu chuť. POZOR staršie listy sú trpké až horké, naozaj najlepšie chutia úplne mladučké listy. Používame ich čerstvé do šalátov, polievok alebo ako dekoráciu jedál. Ich mierne kyslá chuť, pripomínajúca rebarboru, príjemne osvieži jarné šaláty a dodá im zaujímavý chuťový rozmer.

Z listov štiavca krvavého pripravujeme aj liečivé čaje. Zbierame ich pred kvitnutím, sušíme v tieni a skladujeme v uzavretých nádobách. Čaj zo štiavca krvavého pôsobí mierne protizápalovo a podporuje trávenie.

 

Použitie v kuchyni

Mladé listy majú jemne kyslastú chuť, ktorá pripomína špenát alebo štiav kyslý (Rumex acetosa). Možeme ich použiť v:

  • čerstvých šalátoch,
  • polievkach,
  • omáčkach a nádievkach,
  • ako prílohu k mäsu alebo rybám.

 

Recept na zdravý štiavový šalát:

  • 100 g mladých listov štiavu krvavého,
  • 1 paradajka,
  • 1 malá červená cibuľa,
  • 1 PL olivového oleja,
  • šťava z citróna, soľ, korenie.
    Listy jemne nasekáme, pridáme nakrájanú paradajku a cibuľu, dochutíme olejom, citrónovou šťavou a soľou. Podávame ako osviežujúci doplnok k hlavným jedlám.

 

Recept na osviežujúci šalát so štiavom krvavým

Potrebujeme:

Mladé listy štiavu krvavého (hrsť)

Listy mladých listov púpavy (hrsť)

Mladé listy žihľavy (blanšírované, hrsť)

Reďkovky (zväzok)

Uhorka (1 ks)

Citrónová šťava (z polovice citróna)

Olivový olej (2 polievkové lyžice)

Med (1 čajová lyžička)

Soľ, čierne korenie (podľa chuti)

 

Postup:

Listy štiavu krvavého, púpavy a žihľavy dôkladne umyjeme a osušíme.

Reďkovky nakrájame na tenké plátky a uhorku na polmesiačiky.

Všetky suroviny zmiešame v mise.

Pripravíme si zálievku zmiešaním citrónovej šťavy, olivového oleja, medu, soli a korenia.

Zálievku nalejeme na šalát tesne pred podávaním a ľahko premiešame.

Tento šalát nám dodá energiu, vitamíny a minerály, podporí trávenie a detoxikáciu organizmu.

 

Použitie štiavu krvavého v záhrade

Štiav krvavý nie je len užitočná liečivá rastlina, ale aj nádherný okrasný prvok v záhrade. Jeho výrazné listy s červenými žilkami vytvárajú pútavý kontrast medzi inými zelenými rastlinami. Výborne sa hodí do:

Tienistých častí záhrady

Vlhkých zákutí pri vodných prvkoch

Prírodných záhrad a biotopov

Bylinových záhrad

Zmiešaných trvalkových záhonov

Kontajnerov a nádob na balkóne či terase

V prírodnej záhrade štiav krvavý priťahuje užitočný hmyz, najmä včely a motýle, ktoré opeľujú jeho kvety. Zároveň poskytuje úkryt pre drobné užitočné živočíchy, čím prispieva k biodiverzite záhrady.

 

Zaujímavosti

  • V stredoveku sa štiav krvavý používal ako prírodné farbivo na textílie.
  • V permakultúre sa často vysádza na ochranu pôdy pred eróziou.
  • Listy sú jedlé nielen pre ľudí, ale aj pre hospodárske zvieratá.
  • Názov rastliny - Latinský názov "sanguineus" znamená "krvavý" a odkazuje na nápadné červené žilkovanie listov.
  • Príbuzné druhy - Štiav krvavý patrí do rovnakej čeľade ako pohánka, ktorú poznáme ako nutričné bezlepkové zrno.
  • Farbivo - Z koreňov a listov štiavca krvavého sa v minulosti získavalo prírodné červené farbivo na farbenie látok.
  • Odolnosť voči chorobám - Štiav krvavý je pomerne odolný voči chorobám a škodcom, čo z neho robí vďačnú rastlinu pre začínajúcich pestovateľov.
  • Kulinárska história - V stredoveku bol štiav krvavý považovaný za delikatesu a často sa objavoval na stoloch šľachty.
  • Symbolika - Vďaka svojmu krvavému sfarbeniu bol štiav krvavý v ľudových poveriach spájaný s krvou a životnou silou.

 

Upozornenie

Hoci je štiav krvavý bezpečná a užitočná rastlina, mali by sme pri jeho používaní dbať na niekoľko dôležitých upozornení:

Štiav krvavý obsahuje kyselinu šťaveľovú, preto by sa mali ľudia s obličkovými kameňmi, reumatizmom alebo dnou vyhnúť jeho konzumácii vo väčšom množstve.

Tehotné a dojčiace ženy by mali konzultovať používanie štiavu krvavého s lekárom.

Pri zbere byliniek vždy dbáme na správnu identifikáciu rastliny, aby nedošlo k zámene s inými, potenciálne jedovatými druhmi.

Akékoľvek zdravotné problémy po konzumácii štiavu krvavého konzultujeme s lekárom.

 

Záver

Štiav krvavý (Rumex sanguineus) predstavuje jedinečnú kombináciu úžitkových a estetických vlastností. Jeho atraktívne listy s krvavočervenými žilkami dodajú záhrade či balkónu neobyčajný vzhľad, zatiaľ čo jeho liečivé účinky a kulinárske využitie z neho robia praktickú bylinku pre každú domácnosť.

Vďaka nenáročnému pestovaniu a odolnosti voči našim klimatickým podmienkam si štiav krvavý zaslúži miesto v každej slovenskej záhrade. Jeho schopnosť prospievať v tienistých a vlhkých miestach ho predurčuje na oživenie problematických zákutí záhrady, kde iné rastliny často zápasia s nedostatkom svetla.

Doprajme si blahodarné účinky štiavu krvavého v podobe osviežujúcich jarných šalátov, podporných čajov či jednoducho ako potešenie pre oko v podobe atraktívnej trvalky s výnimočnými listami.

Štiav krvavý je skutočným pokladom našej prírody, ktorý spája úžitok, krásu a nenáročnosť - vlastnosti, ktoré z neho robia ideálnu bylinku pre každého pestovateľa, od začiatočníka až po skúseného záhradkára.

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!
               

Štítky: štiav