Mäta zázvorová, mäta, ginger (Mentha gentilis ´Ginger´ L.)  / živá rastlina, bylinka v kvetináči

Ginger mäta je hlavnou zložkou cukríkov „Scotch Mint“ z Anglicka. V Severnej Amerike, sa zase olej z mäty zázvorovej používa ako príchuť, resp. prísada pri výrobe žuvačiek. Táto mäta snúbi spolu tri vône - typickú mätovú, ovocnú (ktorú majú iné ovocné mäty) a pikantné ostrú zázvorovou. Je výborná predovšetkým do čaju a pre tých čo majú radi zázvor napríklad v šalátoch.




  • Bylinkyplus s.r.o.
  • BPMATZAZ00003
  • Dostupnosť:
    Predobjednávka POZOR!!!
    🌿 Bylinky 🌿 je možné objednať si už teraz, zasielať začíname približne od 30. APRÍLA, hneď ako to dovolia jarné klimatické podmienky - počasie. 😊

    Dôležité: Produkty „skladom" odosielame hneď. V prípade objednávky 🌼 byliniek 🌼 z „predobjednávky“ spolu s tovarom, ktorý je „skladom" Vám objednávku radi a vďačne doručíme na jar spojenú do jednej cca ku koncu apríla. 😊 Ďakujeme za pochopenie! 😊

  • 3,29€

Zázvorová mäta, ginger (Mentha gentilis ´Ginger´ L.)  / rastlina, bylinka v kvetináči

 

Čeľaď: hluchavkovité (Lamiaceae L.)

 

Zázvorová mäta sa udomácnila v Ázii a Európe. Vzhľadom k tomu, že táto mäta má vôňu zázvoru, tak pomáha odháňať krysy a myši, a býva umiestnená do sýpok. Je veľmi populárna vo vietnamských jedlách, kde sa pridáva do kuracieho alebo hovädzie mäsa.

Ginger mäta je hlavnou zložkou cukríkov „Scotch Mint“ z Anglicka. V Severnej Amerike, sa zase olej z mäty zázvorovej používa ako príchuť, resp. prísada pri výrobe žuvačiek.

Táto mäta snúbi spolu tri vône - typickú mätovú, ovocnú (ktorú majú iné ovocné mäty) a pikantné ostrú zázvorovou. Je výborná predovšetkým do čaju a pre tých čo majú radi zázvor napríklad v šalátoch.

Ginger mäta je kríženec mäty piepornej a kukuričnej mäty. Je mrazuvzdorná. Darí sa jej v piesčitej, hlinitej ale aj v ťažkej ílovitej pôde, ktorá by mala byť udržiavaná vlhká a mala by mať hodnotu pH medzi 5.5-7.5. Ginger mäta rastie najlepšie na plnom slnku alebo aj v čiastočne zatienenej ploche s dobre odvodnenou pôdou. Jej korene sa šíria agresívne, takže by mali byť v nádobe pred tým, než ju zasadíme do záhrady. Ginger mäta je dobrý spoločník, ako výsadba medzi kapustu a paradajky, pretože pôsobí ako repelent proti hmyzu. Zázvorovú mätú treba mulčovať s kompostom, kôrou alebo drevnou štiepkou, aby sa nám ľahšie udržiavala pôda v jej okolí vlhká a zároveň sme zabránili prerastaniu burín. Rastlina by mala byť pohnojená kompostom dvakrát ročne na zvýšenie obsahu živín v pôde a na podporu rastu. Na zber zázvorovej mäty používame vrchné listy, kedy zároveň aj podporíme rast bylinky zo spodnej časti rastliny. Prerezávame ju a odstraňujeme staré stonky počas celého vegetačného obdobia, čo nám podporuje rast nových výhonkov. Na konci vegetačného obdobia, kedy sú listy už zožltnuté alebo hnedé, túto mätu zrežeme až na zem. Pritom jej pomôžeme úspešne prežiť zimu a môžeme ju pestovať aj na budúci rok.

 

Liečivé / kuchynské použitie :

Zázvorová mäta je najlepšia, keď sa používa čerstvá . Listy sa môžu aj vysušiť a použiť neskôr v priebehu zimného obdobia. Za účelom sušenia listov môžeme tieto zavesiť vo zväzkoch na suchom, tmavom a teplom povale. Listy sa môžu pridávať aj do ovocných šalátov. Môžu sa taktiež používať na varenie bylinných čajov, ktoré liečia horúčku, bolesti hlavy, a zažívacie ochorenia. Nadrobno nasekané lístky môžu skvele poslúžiť ako doplnok k maslu a na výrobu lahodných nátierok., limonády, a horúcej čokolády. Ginger mäta môže byť zmiešaná s citrónovou šťavou, soľou a korením na dochutenie rýb a iných mäsových pokrmov. Silice z mäty zázvorovej sú používané ako mätová príchuť. Okrem toho olej z mäty má liečivé účinky, pretože má antiseptické vlastnosti.

 

Kontraindikácie:

Vo vysokých dávkach sa neodporúča piť akúkoľvek mätu pre tehotné ženy.

Darí sa jej vo vlhkej humóznej, dobre vyhnojenej a čiastočne zatienenej pôde v teplejších chránených polohách. Rozmnožujeme ju vegetatívne. Táto odroda vyžaduje vlahu a očistenie od buriny. Častým zhubným škodcom rastliny je hrdza mätová (Puccinia menthae Pers.). Jej výtrusmi napadnuté časti sa v droge nesmú vyskytovať.

Zbierame vňať skôr, ako začína kvitnúť a to viac ráz do roka. Prvý zber čo najskôr, aby sme predišli hrdziam, ďalšie postupne, ako stonky narastajú. Sušíme pri teplote do 35 °C (keďže sa jedná o silicovú drogu, tak ju sušíme oddelene kvôli vôni, aby nenapáchla). Uschovávame dobre uzavretú, najlepšie v dvojitých papierových vreckách (nie v igelitových sáčkoch, lebo sa zdusí) a chránime pred svetlom a vlhkom. Dlhším skladovaním sa znehodnocuje.

 

Čo sa týka liečivých účinkov, tak tie sú podobné ako pri Mäte piepornej (Mentha piperita L.) a keďže na tomto mieste nemôžeme veľmi o liečivých účinkoch písať, tak budeme veľmi radi, keď si o liečivých účinkoch tejto bylinky prečítate na: Viac tu: www.rastlinkybylinky.sk

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!
               

Štítky: mäta