Rozmarín lekársky „Haifa“ - (Rosmarinus officinalis 'Haifa')
Rozmarín Haifa je nielen okrasnou bylinkou, ale aj funkčným doplnkom každej kuchyne a záhrady, pričom jeho pôvod z izraelského mesta Haifa v Svätej zemi mu dodáva historickú a kultúrnu hodnotu.
- Bylinkyplus s.r.o.
- BPROZHAI00001
Dôležité: Produkty „skladom" odosielame hneď. V prípade objednávky 🌼 byliniek 🌼 z „predobjednávky“ spolu s tovarom, ktorý je „skladom" Vám objednávku radi a vďačne doručíme na jar spojenú do jednej cca ku koncu apríla. 😊 Ďakujeme za pochopenie! 😊
-
5,99€
Rozmarín lekársky „Haifa“ - (Rosmarinus officinalis 'Haifa')
Český názov: Rozmarýn Haifa
Latinský názov: Rosmarinus officinalis 'Haifa'
Čeľaď: Lamiaceae (hluchavkovité)
Všeobecný názov: rozmarín lekársky 'Haifa'
Druh: trvalka
Výška: 50 cm
Expozícia: plné slnko
Pôda: priepustná, mierne suchá
Výsadba: jar, jeseň
Kvitnutie: máj až júl
Všeobecné informácie o rastline
Rozmarín Haifa (Rosmarinus officinalis 'Haifa') je unikátna odroda pôvodom z Izraela, konkrétne z mesta Haifa, ktoré je dôležitým prístavom a symbolom Svätej zeme. Táto stredomorská bylinka je známa svojou výraznou arómou, atraktívnym vzhľadom a všestranným využitím. Rozmarín prirodzene rastie v skalnatých a suchých oblastiach Stredomoria, konkrétne zo západných oblastí ako je Španielsko, Portugalsko a južné Francúzsko. Prirodzene sa vyskytuje v teplých a slnečných oblastiach s mierne suchou pôdou, kde si našiel svoje pevné miesto aj v tamojšej tradičnej kuchyni a medicíne. Táto rastlina je navyše mimoriadne prínosná pre včely, ktoré milujú jej kvety bohaté na nektár. Je to aromatická trvalka známa pre svoje liečivé a kulinárske vlastnosti. Tento rozmarín je odolný a ľahko pestovateľný, čo z neho robí obľúbenú rastlinu medzi záhradkármi a kuchármi.
Opis rastliny
Rozmarín Haifa je vždyzelený ker, ktorý dorastá do výšky 50 až 80 cm. Listy sú úzke, tmavozelené na vrchnej strane a na spodnej strane striebristé, čo dodáva rastline charakteristický kontrast. Na jar a v lete kvitne drobnými modrofialovými kvetmi, ktoré rozvoňajú celé okolie a lákajú včely a iný hmyz. Táto odroda je známa svojou kompaktnou formou, ktorá ju robí ideálnou pre pestovanie v kvetináčoch alebo na záhradných záhonoch.
Pestovanie a starostlivosť
Pestovanie rozmarínu lekárskeho 'Haifa' je jednoduché a vhodné pre začiatočníkov aj skúsených záhradkárov. Starostlivosť o rozmarín lekársky 'Haifa' zahŕňa pravidelnú, veľmi striedmu zálievku a občasné prihnojovanie. Na jar môžeme rastlinu jemne ostrihať, aby sme podporili jej hustý rast. V zimnom období je dôležité rastlinu chrániť pred mrazmi a udržiavať ju na svetlom a chladnom mieste, teda jedná sa o „prenosnú“ rastlinu. Pri pestovaní rozmarínu Haifa dbáme na dostatok slnečného svetla, keďže táto bylinka potrebuje plné slnko pre svoj optimálny rast. Preferuje priepustnú pôdu, ktorá je piesočnatá alebo štrkovitá, aby sa zabránilo zadržiavaniu vody. Rozmarín je citlivý na nadmernú vlhkosť, preto zalievame len vtedy, keď je pôda suchá. Výhodou tejto konkrétnej rastliny je jej odolnosť voči suchu.
Mrazuvzdornosť a zazimovanie:
Rozmarín Haifa nie je úplne mrazuvzdorný, preto v oblastiach, kde teploty klesajú pod -5 °C, musíme rastlinu na zimu preniesť do interiéru. Pestovanie v kvetináči je praktickým riešením, aby sme ju mohli na jeseň presunúť do chladnejšej miestnosti, kde teplota neklesá pod 5-10 °C. Na zimu výrazne znížime zálievku, aby sme zabránili hnilobe koreňov.
Zdravotné benefity
Rozmarín Haifa obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré podporujú našu imunitu a chránia bunky pred voľnými radikálmi. Tradične sa používa na zlepšenie trávenia, podporu pamäti a sústredenia. Jeho protizápalové vlastnosti nám môžu pomôcť zmierniť bolesť hlavy a migrény a bolesti svalov, môže zlepšiť pamäť a koncentráciu, môže podporiť imunitný systém. Rozmarín má tiež antiseptické a protizápalové účinky.
Hlavné benefity:
- Podporuje trávenie a metabolizmus
- Zlepšuje pamäť a koncentráciu
- Pôsobí protizápalovo
- Posilňuje imunitu
- Uvoľňuje svaly a zmierňuje bolesti
Použitie v kuchyni
V kuchyni sa rozmarín Haifa výborne hodí do stredomorských jedál. Listy môžeme používať čerstvé alebo sušené ako korenie do rôznych jedál vrátane pečeného mäsa, zemiakov, polievok, marinád a omáčok. Môžeme z neho pripraviť aj rozmarínový olej alebo ocot, ktoré pridajú jedlám extra chuť. Čerstvé alebo sušené listy rozmarínu dodajú jedlám výraznú, aromatickú chuť. Rozmarín lekársky „Haifa“je všestranná bylinka, ktorá nájde uplatnenie v kuchyni aj v domácom liečiteľstve.
Recept na rozmarínovú focacciu:
- 500 g múky
- 300 ml vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica čerstvých listov rozmarínu
- Soľ a droždie
Všetky suroviny zmiešame, necháme cesto vykysnúť a upečieme chutný, aromatický chlieb.
Recept na rozmarínové maslo:
- 100 g masla
- 1 lyžica čerstvých nasekaných listov rozmarínu
- 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
- Štipka soli a korenia
Maslo vyšľaháme s nasekaným rozmarínom, cesnakom, soľou a korením. Zmes môžeme použiť na dochutenie pečeného mäsa, rýb alebo grilovanej zeleniny.
Recept na rozmarínovú soľ:
- 2 šálky hrubozrnnej soli
- 2 lyžice čerstvých listov rozmarínu Haifa
- Kôra z jedného citróna (nastrúhaná)
Všetky ingrediencie rozmixujeme a zmes skladujeme v uzavretej nádobe. Použijeme ju na dochutenie mias, zeleniny alebo grilovaných pokrmov.
Recept na rozmarínovú marinádu:
- 2 lyžice čerstvých rozmarínových listov
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 hrnčeka olivového oleja
- Šťava z 1 citróna
- Soľ a korenie podľa chuti
Všetky ingrediencie zmiešajte a použite ako marinádu na mäso alebo zeleninu pred grilovaním či pečením.
Recept na rozmarínový olej z rozmarínu Haifa
Ingrediencie:
- 2 šálky čerstvých vetvičiek rozmarínu Haifa
- 500 ml kvalitného olivového oleja (môže byť aj slnečnicový alebo iný rastlinný olej)
- Uzatvárateľná sklenená fľaša alebo pohár
Postup:
- Príprava rozmarínu:
Vetvičky rozmarínu Haifa dôkladne umyjeme a necháme ich úplne vysušiť. Je dôležité, aby bol rozmarín suchý, pretože akékoľvek stopy vody môžu spôsobiť plesnenie oleja. - Zahrievanie oleja:
V hrnci mierne zahrejeme olivový olej. Nemal by byť príliš horúci, iba jemne teplý, aby sa neuvaril rozmarín a zachovali sa jeho esenciálne oleje. - Pridanie rozmarínu:
Vetvičky rozmarínu vložíme do vyhrievaného oleja a necháme ich spolu lúhovať na veľmi miernom ohni asi 5-10 minút. Počas tohto času sa do oleja uvoľnia aromatické látky z rozmarínu. - Lúhovanie:
Olej aj s rozmarínom zložíme z ohňa a necháme vychladnúť. Po vychladnutí môžeme rozmarín buď ponechať v oleji, alebo ho precediť, podľa preferencie. - Uskladnenie:
Olej prelejeme do uzatvárateľnej sklenenej fľaše alebo pohára a skladujeme ho na tmavom a chladnom mieste. Ak sme rozmarín ponechali v oleji, dodá mu silnejšiu vôňu a chuť, ale mali by sme ho spotrebovať do 2 týždňov.
Použitie: Rozmarínový olej môžeme použiť na marinovanie mäsa, dochutenie grilovanej zeleniny, zemiakov či šalátov. Taktiež sa výborne hodí na pečenie, na ochutenie domácich chlebov či focaccie.
Tento olej dodá našim jedlám jemnú stredomorskú arómu a zvýrazní chuť, pričom jeho príprava je jednoduchá a rýchla.
Dôležité upozornenia
Hoci je rozmarín všeobecne bezpečný, pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť tráviace ťažkosti, najmä u citlivejších osôb. Pri konzumácii rozmarínu lekárskeho 'Haifa' je dôležité dodržiavať odporúčané dávky, pretože nadmerné množstvo môže spôsobiť zdravotné problémy. Tehotné ženy a osoby so zdravotnými problémami by mali pred jeho použitím konzultovať s lekárom. Pri bežnom používaní však rozmarín nemá žiadne vedľajšie účinky a môžeme si ho bez obáv vychutnávať v každodennej kuchyni.
Súvisiace produkty
Štítky: rozmarín